Waarom slaap juist nu zo belangrijk is

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Waarom slaap juist nu zo belangrijk is

Waarom slaap zo belangrijk is. Een goede nachtrust is essentieel voor ieder functionerend mens.

Iedere dag doe je het: slapen. Maar waarom is dit zo belangrijk en waarom hebben zo veel Nederlanders hier iedere nacht moeite mee? In dit artikel duiken we dieper in de werking van slaap, wat het met je lichaam doet en wat je eraan kan doen om een betere nachtrust te kunnen krijgen.

Online Medicatie Bestellen is de online apotheek van die niet alleen medicijnen verkoopt, wij bieden ook duidelijke informatie voor iedereen die meer wil weten over zijn gezondheid. Bekijk direct ons aanbod aan producten, of lees eens verder op onze blog.

Inhoudsopgave

Wat doet slaap met je lichaam

Het concept ‘slaap’ is een lichamelijke toestand waarbij je helemaal tot rust komt. Zowel je fysieke lichaam als je hersenen (wat sommigen de geest noemen) kunnen tijdens de slaap bijkomen. Slaap bestaat eigenlijk uit twee verschillende fases, die samen voor een complete nachtrust zorgen. Deze fases zijn:

  1. REM slaap
  2. Non-REM slaap

REM staat voor Rapid Eye Movement, ofwel snelle oog activiteit. In het Nederlands kennen we deze wetenschappelijke termen echter onder andere namen: diepe slaap en ondiepe slaap.

Tijdens het slapen zal je lichaam iedere paar uur afwisselen tussen deze twee verschillende soorten slaap. Gecombineerd zorgt het er voor dat je een betere nachtrust krijgt en een uitgeslapen gevoel hebt.

Hoeveel slaap heeft een mens nodig

De hoeveelheid slaap dat een menselijk lichaam nodig heeft verschilt per persoon. Jongeren, tieners, ouderen en zieken hebben vaak meer slaap nodig omdat hun lichaam moet groeien en herstellen. Ook actieve mensen die veel sporten of fysieke inspanning leveren kunnen meer nachtrust nodig hebben omte herstellen. Het volgende schema geeft een algemene indicatie hoeveel slaap een mens nodig heeft en wat de effecten zijn per lengte van nachtrust.

Uren slaap

Fysieke gezondheid

Cognitieve Functies

Emotioneel welzijn

10+

Kan leiden tot overmatige slaap, wat vermoeidheid en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Potentieel negatieve impact op de hand-oog coördinatie, traagheid en verminderde alertheid.

Mogelijk gevoel van ongevoeligheid en emotionele afvlakking.

7-9

Ondersteunt herstel van weefsels, hormoon balans en versterkt het immuunsysteem.

Optimaliseert geheugen en hersenen, verbetert concentratie en probleemoplossend vermogen.

Bevordert emotionele stabiliteit en vermindert prikkelbaarheid.

6

Verminderd herstel van weefsels en verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Verminderde cognitieve prestaties, zoals concentratie en geheugen.

Verhoogde prikkelbaarheid en verminderde emotieregulatie.

5

Verzwakt immuunsysteem, verhoogd risico op infecties en ziektes.

Ernstig verminderde cognitieve functies, waaronder concentratie en leervermogen.

Toename van emotionele instabiliteit, stemmingswisselingen en stress.

Zo kan je sneller in slaap vallen

Een goede nachtrust begint met het creeëren van een rustgevende slaapomgeving. Zorg voor een comfortabel matras en kussens, en houd je slaapkamer donker, koel en stil. Probeer zo veel mogelijk een vast slaapritueel te volgen, waarbij je regelmatig op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en ontspannende activiteiten zoals lezen of mediteren uitvoert. Dit helpt je lichaam om zich voor te bereiden op de slaap. Daarnaast is het cruciaal om schermgebruik voor het slapengaan te beperken, aangezien het blauwe licht van elektronische apparaten zoals smartphones de productie van melatonine kan verstoren. Hierdoor kan je soms moeilijker in slaap vallen.

Slaappillen helpen als je echt niet in slaap kan vallen

In sommige gevallen is snel in slaap vallen niet mogelijk. Veel Nederlanders hebben last van acute of aanhoudende slaapproblemen. Denk hierbij aan stress, geluidsoverlast of pijn. In gevallen waar traditionele manieren niet helpen, kan er gebruik worden gemaakt van slaappillen. Deze helpen op 2 manieren:

  • Sneller in slaap vallen.
  • Een langere, completere nachtrust krijgen.

De slaapmedicatie die daadwerkelijk werkt is alleen verkrijgbaar bij de dokter, apotheek en online apotheek. Normale drogisterijen verkopen deze middelen niet, hier vind je alleen slaapmiddelen op homeopatische basis.

Het grote voordeel van slaapmedicatie zoals Diazepam, Zolpidem en Zopiclon kopen via een online apotheek, is dat je dit direct kan doen zonder doktersrecept.

Waarom slaap zo belangrijk is:

Goede nachtrust zorgt voor een betere fysieke gezondheid

Slaap is niet alleen een periode van rust voor ons lichaam, maar ook een tijd waarin het herstel en reparatie plaatsvindt. Tijdens de slaap worden belangrijke hormonen gereguleerd, zoals groeihormonen die essentieel zijn voor de groei en reparatie van weefsels.

Een goede nachtrust is ook cruciaal voor ons immuunsysteem. Tijdens de slaap worden immuuncellen actiever en kunnen ze effectiever infecties bestrijden. Daarom merken we vaak dat we vatbaarder zijn voor ziekten wanneer we niet genoeg rust krijgen. Chronisch slaapgebrek kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op aandoeningen zoals verkoudheid, griep en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen op lange termijn.

Met goede slaap kan je afvallen

Niet veel mensen zijn ervan bewust dat slaap ook invloed heeft op ons gewicht. Tijdens het slapen kan je metabolisme actief worden en de calorieën die je gedurende de dag hebt gegeten en gedronken verwerken. Deze energie en vet gebruikt je lichaam om te herstellen, je spieren op te bouwen en overtollige calorieën te verteren. Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan slaap kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas.

Een betere concentratie en prestaties

Een uitgerust lichaam kan vele malen beter presteren dan iemand die moe is. Dat klinkt logisch, maar er is ook wetenschappelijk bewijs voor. In meerdere studies is vastgesteld dat goed uitgeruste studenten betere prestaties leveren, een hoger concentratievermogen hebben en betere cijfers halen.