Is Zopiclon een benzodiazepine

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Is Zopiclon een benzodiazepine

Is Zopiclon een benzodiazepine? Dat is de vraag waar veel mensen mee zitten.

Zopiclon staat bekend als krachtig slaapmiddel dat als medicijn vaak wordt voorgeschreven door huisartsen en specialisten. Tegenwoordig is deze slaappil ook te koop bij de online apotheek. Maar wat is Zopiclon eigenlijk, en valt deze medicatie onder de groep benzodiazepinen?

Tegenwoordig gaat er veel foutieve informatie te ronde op het internet, vooral als het over dit medicijn gaat. Daarom duiken wij in dit artikel dieper in de oorsprong en de wetenschappelijke achtergrond van dit slaapmiddel. Wil je zelf liever direct Zopiclon bestellen? Plaats dan vandaag nog je bestelling in onze webshop, dan zorgen wij ervoor dat jouw bestelling morgen al in huis is.

Inhoudsopgave

Wat is Zopiclon precies

Zopiclon is een slaapmiddel dat wordt voorgeschreven door huisartsen en specialisten aan patiënten die moeite hebben met slapen. Deze slaapproblemen en slaapstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slaapproblemen vanwege overlast.
  • Slaapproblemen vanwege pijn, bijvoorbeeld pijn vanuit operaties.
  • Slaapproblemen door stress of onrust.
  • Slaapproblemen vanwege rouw.

Zopiclon wordt gezien als één van de krachtigste vormen van slaappillen verkrijgbaar in Nederland. Juist omdat het zo sterk is, kan het alleen voor kortdurende behandelingen worden gebruikt. Dit zijn behandelingen van maximaal 1-2 weken lang. Gedurende de behandelingen dient de bron van de slaapproblemen aangepakt te worden. Ook moet men 1-2 nachten zonder medicatie slapen na iedere nacht slapen met Zopiclon.

Wat is een benzodiazepine

Een benzodiazepine is een benaming voor een groep medicatie. Dit zijn medicijnen die directe impact hebben op de lichaamswerkingen aangestuurd door de hersenen. Vaak worden ze gebruikt bij behandelingen van slapeloosheid, spierspasmen en angststoornissen. Ze hebbe vaak de volgende kenmerken:

KenmerkBeschrijving
WerkingsmechanismeVersterkt specifieke transmitters in de hersenen om een kalmerend effect te geven.
IndicatiesVoor de behandelingen slapeloosheid, spierontspanning en angst.
MedicatievormenTabletten en capsules
WerkingsduurAfhankelijk van het medicijn, vaak tussen de 6 tot 12 uur.
BijwerkingenVerschilt per medicijn. Bijv. duizeligheid, vermoeidheid en meer.

Zopiclon is een benzodiazepine

Alhoewel Zopiclon en de medicatiegroep benzodiazepinen veel effecten delen, is Zopiclon geen benzodiazepine. Qua effect lijkt het erg op de benzodiazepinen zoals Diazepam, maar qua werking is het compleet iets anders.

Benzodiazepinen zijn medicijnen die een rustgevend, spierontspannend effect hebben. Door het lichaam te ontspannen kan het beter in slaap vallen, maar het heeft geen rechtstreeks slaapopwekkend effect. Een benzodiazepine creeert de juiste omstandigheden voor het lichaam om te ontspannen en in slaap te vallen.

Zopiclon daarentegen heeft geen ontspannende werking, het is een rechtstreeks slaapmiddel. Zopiclon geeft een slaapstofje af die de hersenen rechtstreeks de opdracht geven om in slaap te vallen. Normaliter maken de hersenen dit stofje automatisch aan, maar bij slaapproblemen kan dit onderdrukt raken. Juist vanwege deze functie is Zopiclon uitermate effectief en alleen geschikt voor kortstondig gebruik. Bij langdurig gebruik zal Zopiclon steeds minder tot geen effect meer hebben.

Dokters kunnen beamen dat Zopiclon niet onder de benzodiazepinen valt.

Is Zopiclon daarom gevaarlijk?

Veel artsen zullen Zopiclon alleen als laatste vorm van slaapmiddel inzetten. Mensen met slaapproblemen maken geen slaapstoffen aan, waardoor ze vaak lang wakker liggen. Zopiclon geeft kunstmatig deze slaapstoffen af, waardoor het lichaam alsnog in slaap kan vallen. Mensen die dit langdurig gebruiken zullen merken dat het lichaam steeds meer gewend raakt aan Zopiclon, tot het punt dat het lichaam lui wordt in de productie van slaapstoffen. Het gevolg? Het lichaam stopt met de aanmaak van slaapstoffen omdat het compleet vertrouwd op Zopiclon. Jammer genoeg neemt het effect van Zopiclon na mate van gebruik ook af. Bij langdurig gebruik zal het lichaam niet alleen zelf geen slaapstoffen meer aanmaken, het zal ook geen hulp van slaappillen meer accepteren.

Gebruik Zopiclon verantwoord

Om de kans op gewenning, afhankelijkheid en bijwerkingen zo laag mogelijk te houden. Raden we je aan om dit medicijn alleen te gebruiken in overleg met je huisarts. Lees altijd de bijsluiter voor duidelijke informatie over gebruik en risico’s, en gebruik het niet langer dan 1 tot 2 weken. Wil je rechtstreeks Zopiclon kopen bij een online apotheek, ook als je geen recept hebt? Bestel het dan alleen bij een betrouwbare apotheek die 100% originele Zopiclon verkoopt.