Waarom kiezen mensen voor Zolpidem?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Waarom kiezen mensen voor Zolpidem

Hoe Zolpidem direct kan helpen om een betere nachtrust te geven.

Problemen met slapen, het is iets dat iedereen kan gebeuren. Of het nu door pijn, overlast of stress ontstaat, niemand is immuum voor slaapgebrek. Daarom schrijven artsen bij slaapproblemen vaak krachtige medicatie voor die direct verlichting kan geven. Misschien wel het bekendste medicijn in deze categorie is Zolpidem. Maar waarom kiezen zoveel patiënten en artsen voor Zolpidem als slaapmiddel?

In dit artikel duiken wij dieper in de werking en de effecten van Zolpidem, en zullen we het vergelijken met verschillende alternatieven zodat je precies weet wat de opties zijn.

Inhoudsopgave

Wat is de Zolpidem werking

Zolpidem is een rechtstreeks slaapmiddel. Dat wil zeggen dat het in tegenstelling tot andere medicatie zoals Diazepam geen pijn onderdrukt of spieren ontspant. Zolpidem geeft een stofje af aan de hersenen die het signaal tot slaap aanwakkert.

Hoe je beter kan slapen met dit medicijn

Om te begrijpen hoe Zolpidem je kan helpen met slapen, moeten we eerst bespreken hoe mensen eigenlijk in slaap vallen. Normaliter wanneer men in bed ligt, geeft het lichaam een signaal aan de hersenen dat het in slaap kan vallen. Dit gebeurt door middel van een stofje dat vrij wordt gegeven aan bepaalde receptoren in de hersenen.

Heb je last van slaapproblemen? Dan wordt dit stofje niet vrijgegeven, en krijgt het lichaam niet het signaal om moe te worden of in slaap te vallen. Mensen die last hebben van pijn, stress of zorgen kunnen moeite hebben met het aanmaken van dit stofje. Zolpidem heeft dit stofje in tabletvorm. Door het voor het slapen in te nemen krijgt je lichaam alsnog een slaapsignaal, en zal het moe worden.

De voor- en nadelen van dit slaapmiddel

Juist omdat dit slaapmiddel zo krachtig en effectief is, zijn er zowel Zolpidem voordelen als nadelen. Net als veel andere medische slaapmiddelen kan de werking per persoon verschillen. Voor sommige mensen is Zolpidem de perfecte uitkomst voor een tijdelijke aanpak, terwijl anderen sneller te maken krijgen met bijvoorbeeld bijwerkingen. Over het algemeen kan je de voordelen en nadelen alsvolgt opsommen:

Voordelen van Zolpidem

Nadelen van Zolpidem

Effectieve behandeling van slapeloosheid

Verslavingspotentieel

Snelle werking voor het induceren van slaap

Verhoogd risico op tolerantie en afhankelijkheid

Verbetert de slaapkwaliteit

Bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid en hoofdpijn

Minimaliseert het aantal nachtelijke ontwakingen

Kan leiden tot geheugenverlies of verwardheid, vooral bij ouderen

Kan worden voorgeschreven voor kortdurend gebruik

Verhoogt het risico op slaapwandelen en andere slaapgerelateerde gedragingen

Helpt bij het normaliseren van de slaapcyclus

Mogelijk niet geschikt voor langdurig gebruik vanwege mogelijke afhankelijkheid

Hoe deze voordelen, en vooral nadelen, precies werken zullen we bespreken in de sectie over Zolpidem bijwerkingen.

Pas op voor Zolpidem bijwerkingen

Net als alle andere medicijnen kan ook bij Zolpidem bijwerkingen optreden. Dat betekent niet dat iedereen die dit medicijn slikt ook te maken krijgt met bijwerkingen. Bijna alle mensen die dit medicijn op de correcte manier gebruiken zullen geen ernstige bijwerkingen ervaren. Toch is het goed om altijd alert te zijn op eventuele negatieve effecten.

Lees altijd goed de bijsluiter van dit product en gebruik het alleen in overleg met je huisarts. Op die manier weet je zeker dat Zolpidem past bij jouw gezondheid en medicijngebruik. Dit zijn de Zolpidem bijwerkingen waar je op moet letten:



BijwerkingFrequentie (%)
Slaperigheid5-10



BijwerkingFrequentie (%)
Duizeligheid1-5
Hoofdpijn1-5
Misselijkheid1-5
Verwardheid1-5
Droge mond1-5
Diarree1-5
Braken1-5



Bijwerking

Frequentie (%)

Nachtmerries

<1

Hallucinaties

<1

Slaapwandelen

<1

Geheugenverlies

<1

Er zijn echter 2 Zolpidem bijwerkingen die we speciaal willen benoemen, omdat ze niet kwantificeerbaar zijn binnen deze tabellen: afhankelijkheid en gewenning.

Wat is precies afhankelijkheid?

Sommige mensen vragen zich af of Zolpidem verslavend is. Alhoewel dit slaapmiddel niet direct verslavend is, kan er wel afhankelijkheid optreden. Dit kan vooral gebeuren bij onzorgvuldig of langdurig gebruik, iets waar Zolpidem niet voor is bedoeld. Mensen die dit langer dan 2 weken slikken, of iedere dag gebruiken gedurende de twee weken kunnen te maken krijgen met afhankelijkheid.

Dit is een situatie waarin het lichaam Zolpidem nodig heeft om te slapen. Doordat de actieve stoffen van dit medicijn de natuurlijke aanmaak overnemen, kan bij langdurig gebruik een situatie ontstaan waarbij het lichaam stopt met het aanmaken van deze stoffen omdat het compleet afhankelijk is van de medicatie. Ook bij normaal gebruik kan dit optreden, daarom is het slim om altijd alert te zijn op deze bijwerking.

Wat is precies gewenning?

Gewenning kan net als afhankelijkheid optreden bij langdurig gebruik, alhoewel sommige mensen er bij kortstondig gebruik al te maken mee krijgen. Gewenning is het concept waarbij het lichaam went aan de medicatie die het toeneemt, waardoor het minder goed gaat werken. Wie langdurig Zolpidem slikt kan merken dat het steeds iets minder effectief wordt. Zelfs bij grotere doseringen zal de slaap steeds minder goed zijn.

De enige manier om van gewenning af te komen is het medicijn afbouwen en stoppen met gebruik. Hierdoor kan het lichaam weer wennen aan een natuurlijk ritme en zal de gewenning verdwijnen.

Jouw huisarts kan je altijd helpen

Merk je dat je last hebt van gewenning, afhankelijkheid of een andere vorm van Zolpidem bijwerkingen? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je helpen met de gevolgen hiervan, ook al je Zolpidem zonder recept hebt gekocht.

Stoppen met Zolpidem

Wie wil stoppen met Zolpidem kan dit beter niet in één keer doen. Vooral bij een kuur van 1 of meer weken, kan direct stoppen voor bijwerkingen zorgen zoals ontwenningsverschijnselen. De enige manier om veilig te stoppen met Zolpidem is door het af te bouwen.

Tijdens het afbouwen van Zolpidem gebruik je het steeds minder vaak, zonder dat je direct compleet stopt. Eerst zit er 1 dag tussen gebruik, daarna 2. Dit doe je volgens een afbouwschema, een schema afgestelt op jouw gezondheid dat precies laat zien wanneer je dit medicijn wel en niet in moet nemen. Een afbouwschema is geen algemeen rooster en zal per persoon verschillen. Zaken als gebruik, gebruiksduur en gezondheid zullen invloed hebben op een afbouwschema. Jouw huisarts kan gratis en zonder oordeel of problemen een Zolpidem afbouwschema voor je opstellen.